Dezvoltarea copilului preșcolar
Dezvoltarea armonioasă a copilului este dată pe lângă asigurarea nevoilor de baza zilnice, de consolidarea sentimentelor lui de iubire și siguranță. Acestea din urmă sunt cele care permit copilului să devină o persoană sigură, puternică și prosperă.
1. Întampinarea nevoilor zilnice
“Nu plâng de plăcere, ci pentru că ceva mă deranjează.” Copiii au nevoie să știe că există cineva care îi iubește și care are grija de ei. Pentru bebeluși și copiii mici “câteva minute” înseamnă un timp foarte lung atunci când ei au o nevoie (le este foame sau sunt supărați). Cu cât sunt liniștiți mai curând, cu atât se vor simți mai în siguranță.
2. Siguranța și securitate
Punctul 1, mai sus menționat, stabilește baza acestor sentimente. Ulterior, secretul constă ăn a face copilul să aibă încredere în părinții lui. Aveți grijă să vă respectați promisiunile, renunțați la amenințări și evitați sperieturile de genul celor cu “bau-bau”.
3. Portia zilnica de iubire
Imbratisarile, joaca, leganatul, sarutatul sunt gesture prin care ii arati copilului ca iti pasa. Gandeste-te la propria-ti copilarie. Cata iubire ai avut din partea parintilor tai. De ce ai mai fi avut nevoie? Intreaba-te: “Ce este bine pentru copilul meu?”, “Ce fel de parinte vreau sa fiu?”. Asuma-ti raspunsurile si ofera copilului tau tot ceea ce stii ca ai mai bun.
4. Lauda-l
Copilul vrea sa te faca sa fii multumit de el. Atunci cand il lauzi pentru ceva ce a facut bine sau pentru ca s-a chinuit sa faca ceva, ii intaresti dorinta de a vrea sa faca din nou. Laudele ajuta copilul sa aiba incredere in el si sa isi doreasca sa devina din ce in ce mai bun.
5. Zambiti, va rog!
Zambetul este cel mai simplu mod prin care iti ajuti copilul sa se simta fericit si in siguranta. Cand ii zambesti copilului, ii arati ca:
– Il iubesti
– Te bucuri de compania lui
– Esti multumit de el
– Il observe
– Esti fericit
– Esti o persoana placuta
6. Vorbiti si ascultati
Clipele petrecute ascultandu-l si vorbind cu cel mic ii dau acestuia increderea ca este important pentru interlocutorul sau. Ii arati astfel ca iti pasa de el si ii demonstrezi ca te poate considera o persoana de nadejde atunci cand vine vorba de a exprima ceea ce simte si gandeste.
7. Invatati lucruri noi
Te poti folosi de orice din jur pentru a-l transforma intr-o lectie utila pentru copilul tau. Tu, ca parinte, esti cel care ii promoveaza dorinta de cunoastere si curiozitatea spre descoperirea lucrurilor noi. II dai sansa in acest fel de a deveni deschis, pro-aciv si determinat.
8. Recompense si tratamente speciale
Ce farmec ar mai avea efortul pentru un copil, daca ar sti ca nu primeste nimic in schimb? Recompensele nu trebuie vazute ca “mite”, ci ca un stimulent sau efect normal al unui act de efort. Iar cele mai potrivite sunt acelea care arata copilului ca este apreciat pentru ceea ce poate, de regula recompensele afective sau minime recompense material insotie de cele afective. O formulare de genul “Esti un copil deosebit, sunt tare mandru de tine”, insotita de o imbratisare, va valora intotdeauna mai mult decat orice jucarie sofisticata.
Comentarii
Trimiteți un comentariu